top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraWOOLY

Pravidla bezpečného spánku: prevence syndromu náhlého úmrtí kojenců (SNÚK)


Bezpochyby každá maminka slyšela o syndromu náhlého úmrtí kojenců - SNÚK. SNÚK znamená náhlou a vzhledem k předchozímu zdravotnímu stavu neočekávanou smrt kojence (tedy dítěte do jednoho roku) nejčastěji ve spánku. Příčiny SNÚK nejsou známé. Každopádně jsou určitá pravidla, která zajistí miminku bezpečný spánek a sníží riziko SNÚK.


Tady je celkem 11 doporučení, jak zajistit bezpečí pro vaše dítě :



  1. Během prvních 6 měsíců života (nejlépe do 1 roku) by dítě mělo spát v jedné místnosti s rodiči, ale ve vlastní postýlce. Toto pravidlo snižuje riziko SNÚK na 50 %.

  2. Nedávejte dítě do své postele. Spánek v jedné posteli s dítětem zvyšuje riziko SNÚK. Během spánku může dospělý nechtěně zamáčknout dítě. Navíc vaše povlečení může překážet a bránit v dýchání.

  3. Dítě by mělo spát v poloze na zádech. Dávejte ho do postýlky pouze v této pozici, dokud dítěti nebude rok a říkejte o tom všem, kdo se o vaše dítě stará ( nezáleží na tom, jestli jde o denní nebo noční spánek) Některé děti se během spánku sami otáčí na bok nebo břicho, podle expertů se nemáte čeho bát, pokud se miminko už samo umí otáčet tam a zpátky.

  4. Matrace, na které dítě spí, by měla být tvrdá, rozměrově by měla přesně zapadat do postýlky. Prostěradlo by mělo být dobře natažené: ideálně používat napínací prostěradlo nebo prostěradla se zipem.

  5. Žádné předměty v postýlce. Správná postýlka je prázdná postýlka! V dětské postýlce by neměly být žádné polštáře, peřiny, ochranné mantinely nebo hračky atd. To vše muže být příčinou udušení, navíc se na to všechno chytá prach. Na postýlce by neměly být upevněné žádné kolotoče, baldachýny atd. - riziko spadnutí.

  6. Kontrolujte, aby se dítě nepřehřívalo, komfortní teplota pro spánek je 18-20 stupňů, vlhkost 40-55%.

  7. Pokud máte možnost kojit - dělejte to, alespoň po dobu prvních 6 měsíců, to snižuje riziko SNÚK.

  8. Nespoléhejte na monitor dechu a další podobné zařízení nemají prokázanou efektivitu a nesnižuje riziko SNÚK.

  9. Dávejte dítěti dudlík během denního nebo nočního spánku. Je důležité, aby dudlík neměl žádný provázek nebo korálky a nebo nebyl jakýmkoliv jiným způsobem připevněn k oblečení. V případě, že kojíte, počkejte, než se režim kojení ustálí, pak můžete začít používat dudlík. Když dítě vyplivne dudlík, nesnažte se ho vrátit zpátky do pusinky.

  10. Nekuřte vedle dítěte, v autě nebo v bytě. Snažte se s dítětem vyhýbat místům, kde se kouří.

  11. Pokládejte miminko na bříško, když je dítě vzhůru - posiluje to svaly šíje a zad. Vždy ale při tom na dítě dohlížejte, aby v takové poloze neusnulo nebo se nezabořilo.

Uložte si tento příspěvek, abyste ho měli vždy po ruce. Přepošlete ho svým kamarádkám a známým. Dodržujte pravidla bezpečného spánku a mějte krásné a zdravé děti.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page