top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraWOOLY

Překážky, se kterými se mohou potkat mladí otcové


A co když se mnozí tátové také chtějí starat o děti a vychovávat je, ale nevědí jak na to?


Tady se podělíme o překážky, se kterými se mohou potkat mladí otcové:


1. Absence dobrého příkladu neboli "Nevím, co znamená být tátou“.


Ve většině českých rodin funguje model "Máma se stará o děti, táta pracuje, a když přijde domu, děti už spí“. Nebo hůř - táta se zapojí do výchovy, když je potřeba někoho za něco potrestat. Poznáváte to? Kvůli historickému a sociálnímu kontextu ne každý muž má před sebou dobrý vzor táty, který by mu šel za příklad.


Rada: Táta je stejný rodič jako je maminka, sice pracuje 8h denně, ale vy jste s dítětem 24/7. Zapojujte tátu do procesu péče o dítě už od narození: koupání, přebalování, uspávání, uvidíte sami - zamiluje si to.


Podívejte se spolu na film "Pod jednou střechou“, kde hlavní hrdinové se snaží najít kompromis mezi pracovními ambicemi a novým statusem rodičů.



2. Neseriózní názor na otcovskou dovolenou neboli "je to vůbec normální?“

Věděli jste, že i táta má právo na otcovskou dovolenou? Problém je v tom, že společnost to vnímá jako něco divného - jako by snad otcovská zbavovala muže mužnosti.


Ale vztah v rodině je důležitější, než názor kolegů nebo známých. Souhlasíte? Pokud oba dva chápete, že pro vás otcovská je správná volba - orientujte se pouze na sebe.


3. Toxický názor na mužnost neboli “Muži nebrečí”.


„Správný muž musí být přísný a péče a láska je pro ženy“. Toto ustanovení nedává možnost tátům se doopravdy angažovat v rodině, být laskavými a podporujícími.


Péče a láska - nejsou o genderu! Každý člověk má právo na emoce a jejich vyjádření, obzvlášť ve vztahu k vlastním dětem. A ne, dítě nevyroste v mazánka, když ho oba rodiče milují - nejspíš vyroste jako mentálně zdravý člověk. ⠀


4. Absence skupin pro táty neboli "Nikdo mě nepochopí“.


Mamy dostávají spoustu podpory na miminkovských kurzech, skupinách a blozích. Podobné podpory pro táty je zatím strašně málo, kvůli tomu se může zdát, že vůbec neexistuje.

Řešení - hledat kurzy pro táty, dělit se o zkušenosti a vytvářet vlastní skupiny samostatně. Vždyť je to skvělé být u začátku nové kultury!


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page